Stiri

Cr. Todea: A fost o perioadă grea, băieţii s-au implicat, au muncit. Am avut şi câteva satisfacţii în acest campionat

Antrenorul secund al Dunării, Cristian Todea a vorbit în prima parte a interviului, mai jos despre „galben – albaştri”, modul de desfăşurare a jocurilor rămase de disputat în actualul sezon al L2 dar şi despre echipa la care a debutat, a activat ca jucător şi a antrenat-o atât ca principal cât şi ca secund, UTA Arad. În opinia sa, victoria Dunării în faţa arădenilor în prima etapă a returului (1-0, la Călăraşi) i-a produs fostului mijlocaş o satisfacţie aparte.

Cristi, ce faci? Cum te simţi?

Cam neobişnuit. Acasă, cu familia, activităţi casnice. Sincer, nu prea ştim cum să ne comportăm.

Despre fotbal, ce ne spui?

Ţin legătura cu domnul Pustai, vorbim, aşteptăm noutăţi. Să vedem acum şi când vom începe pregătirile.

Ai luat pulsul băieţilor, da?

Sigur. Vorbim, facem antrenamente. Chiar astăzi avem un antrenament, primul din această săptămână. Ne antrenăm, online, pe platforma ZOOM. Acolo mai relaţionăm, vedem cum arătăm fiecare după această perioadă. Care, câte kilograme a mai pus pe el…

Şi, sunt surprize?

Nu nu. Băieţii sunt ok. Şi lor le e dor de fotbal. Sunt dornici să începem, să fie pe teren cât mai repede pentru că antrenamentele pe care le facem sunt bune cât să ne menţinem tonusul. Fotbalul e mult mai frumos, acolo pe teren.

Cum vezi finalul acestui sezon în liga a 2-a?

Este destul de complicat, fără îndoială. Îmi doresc totuşi să se joace meciurile care au mai rămas în calendar deşi condiţiile nu vor fi cu siguranţă cele cu care eram obişnuiţi. Având în vedere perioada prin care trecem, va trebui să ne adaptăm. Eu zic că echipele care se vor adapta cel mai repede vor reuşi să aibă şi rezultate satisfăcătoare.

Se anunţă o luptă încinsă în partea superioară a clasamentului. Fiind arădean, UTA este echipa ta de suflet. Ai jucat, ai antrenat acolo, sunt lucruri care te leagă sufleteşte. UTA pare echipa cu cele mai mari şanse de a urca în liga 1. Ce crezi?

Într-adevăr, UTA, în acest sezon, a avut un parcurs foarte bun. Mai ales pe teren propriu. Merită felicitări Important e că s-au întors şi pe stadionul Motorul. Am avut o perioadă când eram la echipă şi jucam la Şiria unde atmosfera nu era ceea ce a trăit echipa aici. Întoarcerea pe Motorul a reprezentat un avantaj, fapt confirmat şi de cifrele pe care le au. Au primit un singur gol pe teren propriu, în toate meciurile pe care le-au disputat până acum. Mi se pare o cifră uluitoare, greu de realizat. Au avut un parcurs bun, au fost foarte constanţi. Şi acum în acest început de mini – retur au câştigat în deplasare cu 6-0, au învins acasă fără să primească gol, deci zic că merită locul pe care-l ocupă în clasament. UTA e principala favorită la promovare!

Şi cu toate astea, Dunărea a reuşit să bată Aradul în prima etapă a returului, scor 1-0.

Pentru mine, ca să zic aşa, a fost o victorie…

Personală?

Da. Îmi doresc ca UTA să promoveze dar în acelaşi timp mă bucur că a câştigat echipa la care sunt antrenor. A fost o satisfacţie personală, mai cu seamă că UTA era şi atunci pe primul loc. Noi, nu doar căm am câştigat un meci, dar am demonstrat că avem şi o echipă cu capacitate bună. Eu zic că am dominat meciul. UTA a avut, poate, o mare ocazie în startul disputei dar, eu zic că am avut o evoluţie mult mai bună decât ei. Per ansamblu, zic că am reuşit să construim ceva din vară de când ne-am apucat de treabă şi am reuşit să închegăm un lot având în vedere că am plecat la drum cu 3-4 jucători legitimaţi la club. A fost o perioadă grea, băieţii s-au implicat, au muncit. Am avut şi câteva satisfacţii în acest campionat.

Un moment psihologic, zic eu c-a fost la meciul cu…

Clujul?

Da, şi acela dar am revenit. Chiar şi atunci am crezut că ne va fi mai greu dar jucătorii au reacţionat foarte bine după acele puncte pierdute la masa verde.

Ei bine, mă refer la meciul cu FC Argeş, de acasă. Noi veneam după vreo 4 jocuri fără înfrângere. Am pierdut acel meci pe teren propriu..

Din păcate, în urma unor erori personale…

Exact. Dacă am fi câştigat acel meci, eu zic că puteam să fim noi acum în locul celor de la FC Argeş. Însă e inutil să mai privim în urmă. Cu siguranţă trebuie să ne capacităm cât mai repede şi să rămânem concentraţi pentru că, vedeţi, e foarte dificil să faci un plan. Se schimbă lucrurile de la o săptămână la alta. O dată se spune că încep pregătirile şi meciurile rămase de disaputat, apoi că s-ar putea „îngheţa” campionatul. Sunt atâtea necunoscute…Însă important e ca jucătorii să aibă grijă de ei, să fie cât mai „fit” cu putinţă la ora în care vom demara pregătirea.

Dacă nu s-ar fi întrerupt campionatul, crezi că am fi fost acum pe făgaşul normal? E adevărat am pierdut la Ploieşti partida cu Petrolul, 2-0, însă scorul, în opinia mea, nu reflectă neapărat raportul de forţe din teren. Am făcut egal la Timişoara cu Ripensia. Pe scurt, starea de spirit era una favorabilă unui parcurs pozitiv în continuare?

Da, eu zic că starea de spirit era una care începea să reintre pe un făgaş bun. Au fost 2 pierderi, 2 jucători destul de importanţi pentru noi, mă refer la Crişan şi Ekollo şi a trebuit să regândim un pic aspectul tactic. Dar după meciul de la Ploieşti, aşa cum ai spus scorul nu reflectă rivalitatea din teren, am reuşit să ne revenim. Am câştigat cu Csikszereda în ultimul minut, la Timişoara am remizat cu Ripensia, am avut o revenire bună ceea ce denotă că jucătorii au o combativitate apreciabilă. Sunt jucători competitivi care nu-şi doresc să piardă, dimpotrivă, să câştige chiar dacă în momentul de faţă suntem undeva la mijlocul clasamentului. Fără să mai avem şanse mari la primele locuri dar nici să ne gândim cu groază la retrogradare. Şi atunci, ar putea să intervină o stare de plafonare dar din fericire n-am văzut-o la meciurile pe care le-am jucat deja.

Totuşi liga a 2-a a lăsat impresia că echipele sunt apropiate valoric, mai degrabă „în jos”. Au fost o serie de rezultate contradictorii. Echipele de sus au pierdut în faţa celor situate în partea a douza a topului. Altfel spus, campionatul încă se mai joacă! E o şansă de a profita de etapele rămase astfel încât să consolidăm ceva bun, durabil, pentru sezonul viitor?

Aşa este. Şi eu zic că se joacă. Rezultate sunt, într-adevăr, foarte contradictorii. De la o săptămână la alta, clasamentul s-a scimbat. Campionatul este echilibrat. Noi suntem la 7 puncte distanţă de retrogradare dar la 8 de locul care duce la baraj. Cu certitudine, vrem să privim în sus, să ajungem cât mai sus în top. Nu-i totuna dacă terminăm pe 3, 4, 5 sau 6 sau pe 12 sau 13.

Privim înainte spre locurile din faţă. Sunt multe meciuri de jucat. Vor fi şi etape intermediare iar ritmul va fi unul mai sufocant şi în consecinţă se poate întâmpla orice.

Cred că nu-i întâmplător fatul că echipele care au evoluat în L1 dar şi cele de la baraj nu s-au regăsit în acest sezon până acum. Vezi, Dunărea, Concordia şi U Cluj. Un astfel de recul s-a resimţit şi la Arad după ce UTA a ratat promovarea în L1 în urma barajului?

A fost şi la noi atunci un moment greu dar eu zic că-i mult mai greu pentru o echipă care retrogradează. Cum a fost cazul Chiajnei şi al Călăraşiului. În liga 1 sunt alte situaţii. Aici intervine şi aspectul administrativ, financiar. În L1 sunt alte venituri din care ar putea să trăiască bine echipele sau acele venituri ajută la formarea unui buget competitiv.

Retrogradarea în L2 afectează în sensul că drepturile TV sunt mult mai mici. Veniturile, depinde dacă mai ai sponsori sau provin de la Primărie ori Consiliul Judeţean, nu mai sunt aceleaşi. Şi atunci, e clar că toată administraţia are de suferit. Plus aspectul emoţional, sentimental. Când vezi care-i atmosfera în L1 spre deosebire de L2, cu siguranţă diferenţa e destul de mare şi prin urmare există transformări majore. De aceea spun că-i mult mai greu pentru o echipă care retrogradează decât pentru una care ratează barajul de promovare.

Leave a Reply