Stiri

Cr. Pustai: Cred că în momentul de faţă, singura atracţie o reprezintă doar stabilirea echipelor care vor retrograda

Am continuat dialogul cu antrenorul echipei noastre, Cristian Pustai care s-a referit la modul de disputare a restului de partide din play – off-ul, respectiv play – out-ul ligii 1. În opinia profesorului Pustai, miza cea mai importantă o reprezintă stabilirea echipelor care vor retrograda, şi nu a campioanei.

Pe de altă parte, Pustai atrage atenţia că prelungirea sezonului dincolo de 30 iunie ar genera o serie de probleme în relaţia club – jucător.

Domnule profesor, cum vedeţi lucrurile în liga 1? Aţi antrenat acolo o bună perioadă..

La nivelul ligii 1, miza o mai reprezintă evitarea retrogradării, aşa cum s-a întâmplat, de fapt, în ultimii ani. Am susţinut demult că acest sistem (n.r. play – off / play-out) nu-i atrăgător. Cel puţin pentru stabilirea campioanei n-a fost! Să luăm play – off-urile „la puricat” şi vom vedea că nu s-au decis campioanele în ultimele etape. Dacă ţin bine minte, ultimele campioane au fost decise în urma unor dispute de un rar dramatis. De pildă, Steaua a făcut egal la Iaşi iar Tg. Mureş a pierdut acasă cu Galaţiul, echipă retrogradată la acel moment. Deci nu cred că dacă o să joace cele mai bune echipe între ele, spectacolul va fi garantat!

Vedeţi Liga 1 disputându-se în Turcia sau Austria?

Nu, nu. Nu se poate! Sunt echipe care-şi permit cu greu abia cantonamentele propriu-zise. Nu ştiu cu ce bani să stea într-un cantonament extern atât de lung. Pot să vă spun că în bugetul unui club e o cheltuială destul de mare. Să stai o lună şi jumătate într-un cantonament, când multe echipe abia se duc în cele 2 de pregătire, e aproape imposibil. La liga a 2-a, imaginaţi-vă că e şi mai freu.

Dacă aţi fi la LPF, ce soluţie aţi propune?

Cred că în momentul de faţă, singura atracţie o reprezintă doar stabilirea echipelor care vor retrograda. Sistemul, după părerea mea, să rămână acelaşi. Problema e că trebuie să se mai dispute şi Cupa României. În plus, mai sunt jocuri ale echipei naţionale. Un campionat ar putea fi întrerupt şi pentru acest lucru.

În play – off, nu cred că CFR-ul mai poate pierde ceva. Dacă nu mă înşel ar mai fi vreo 8 jocuri de disputate, prin urmare, lucrurile ar trebui lămurite pe teren.

Sunteţi, aşadar, adeptul disputării jocurilor în România…

Da, indiscutabil! Gândiţi-vă, în Turcia nu e pandemie de coronavirus? Repet, e foarte greu şi pentru marea majoritate a echipelor din Liga 1. Nu ştiu câte dintre ele îşi pot permite o lună şi jumătate în Turcia. Normal, ai nevoie de vreo 6 săptămâni ca să închei campionatul. Poate, în jumătate dintre ele se va juca fără spectatori. Oricum, nu văd să se înceapă mai devreme de 10 iunie. Iar până la finalul lunii iulie, se poate încheia şi sezonul.

Pe de altă parte, e şi o problemă şi de regulamente. N-aş vrea să fiu la LPF sau FRF pentru că trebuie luate nişte decizii importante. Bunăoară, sunt contracte care expiră la 30 iunie. Sunt decizii care trebuie luate unitar. Sunt de acord că jucătorul nu poate fi obligat să semneze pe mai departe dar poate să i se adauge, mă gândesc că ăsta ar fi un lucru bun, o perioadă valabilă până la finalul competiţiei. De asemenea sunt jucători de care cluburile ar vrea să se despartă. Unele au negociat deja rezilierea contractelor. Dar şi acei jucători trebuie să beneficize, la fel, de aceeaşi regulă. Multe probleme care necesită soluţii convenabile tuturor părţilor.

Sursa foto www.liga2.prosport.ro

Leave a Reply