Stiri

Cr. Pustai: Încă nu pot să spun că este pierdută lupta, aşa că ar trebui să riscăm

Pauza competiţională e pe ducă în liga a 2-a. Dunărea Călăraşi pune la punct, în aceste zile, ultimele detalii înaintea startului mini – returului. Antrenorul Cristi Pustai a vorbit în interviul de mai jos despre stagiul de pregătire din Antalya dar şi despre partida cu Petrolul, prima oficială din acest an, programată sâmbătă, 22 februarie, de la ora 12.00, la Ploieşti.

Domnule profesor, aproape ca s-a încheiat perioada de pregătire din această pauză competițională. V-ați pregătit câteva zile la Călărași, după care v-ați mutat cu bagaje cu tot în Turcia. Ce impresie v-au lăsat jucătorii?

În Turcia, ne-am pregătit bine, am avut condiții bune. Au fost și 5 meciuri de verificare în care am avut și părți bune și părți rele, pot să spun că e un bilanţ destul de echilibrat. Dacă ne uităm, avem două victorii, două înfrângeri şi un rezultat de egalitate. Un golaveraj 9-9, adică nişte lucruri care se echilibrează.

Cam ce e şi în campionat.

Da, deci putem trage nişte concluzii. Că încă nu am reuşit decât într-un singur joc să nu primim gol, acelaşi lucru bun aş spune, doar într-un singur meci nu am dat gol. Deci încă la alternanţa asta mai trebuie să lucrăm pentru că ceva probleme au fost pe faza defensivă. Dacă pe faza ofensivă pot să spun că sunt mulţumit, am încercat să jucăm cu doi atacanţi. Am avut aproape în fiecare meci situaţii de gol, am reuşit să marcăm şi un gol, şi două, şi 4 chiar într-un joc, adică ideea de a fi mai periculoşi îmi surâde. Însă având jucători de calitate şi aici pot să numesc un Honciu, Zaluschi, Bawab, Rusu, Boboc, am avut şi o circulaţie bună a mingii. Am avut şi o posesie foarte bună însă încă suferim pe tranziţia negativă, încă suferim pe faza defensivă pentru că dacă am încercat să aducem mulţi jucători în plus în atac, am pierdut un jucător din zona centrală şi asta uneori s-a simţit. Încercăm să mergem pe acest sistem pentru că în opinia mea trebuie să riscăm. Încă nu pot să spun că este pierdută lupta aşa că ar trebui să riscăm, să încercăm să obţinem cât mai multe victorii pentru că doar aşa te poţi apropia de partea din faţă a clasamentului.

Rezultatul cu Agricola Borcea (5-0!), din meciul desfăşurat sâmbătă, nu cred că e relevant însă aş vrea să vă întreb dacă v-a lăsat o impresie bună apetenţa pentru fotbal, pentru efort a celor mai mulţi dintre jucători.

Am luat cele două jocuri, cu Borcea şi cu Cernavodă, în ideea de avea un antrenament să zic de 60 de minute, cu echipa probabilă din meciul de la Ploieşti pentru că încă mai pot surveni schimbări. La fotbal pot interveni la fel şi accidentări, sau poate chiar o ideea nouă şi atunci poţi să schimbi din mers unele lucruri şi am luat al doilea meci cu Cernavodă, unde până la urmă din 60 s-au făcut 90 de minute însă am dat şi celor care au evoluat mai puţin în cantonament posibilitatea de a arăta, de a mă trage de mânecă, de a se exprima, de a-şi dori o prezenţă în primul 11. A fost un test reuşit zic eu şi suntem destul de încrezători. Acum să vedem, vom începe sâmbătă.

Despre achiziţii ce ne spuneţi? Doumbi e ultimul transfer…

Da, Doumbia fiind cel mai proaspăt, astăzi este primul lui antrenament în cadrul echipei. L-am luat pe, mult spus ultima sută de metri, pe ultimii metri. Portarul Began mi-a lăsat o impresie bună, era nevoie oricum de al 3-lea portar senior, un al 3-lea portar care oricând poate deveni al 2-lea sau chiar primul. Campionatul e lung şi am fost lipsiţi deocamdată, dar pot să apară accidentări şi la nivelul portarilor sau chiar cartonaşe roşii şi atunci aveam nevoie. Eu zic că e un transfer bun, şi pentru viitor dar şi pentru momentul acesta în care ne aflăm pentru prezent.

Puţaru şi Jica sunt doi jucători care vin de la echipa desfiinţată Daco Getica. Doi jucători care au un juniorat bun, o şcoală bună: Puţaru a mai fost pe la Craiova, Jica la Gaz Metan. Pe Jica îl cunosc mai mult şi am insistat să-l aducem. Cei doi au jocuri în Liga a II-a la Daco Getica, amândoi au jucat aproape toate jocurile. Jica a prins mai multe minute. Am încercat să jucăm cu el în bandă stângă, ca să fie o soluţie pe postul de fundaş stânga. Pot să spun că sunt mulţumit.

Dincolo, Zaluschi, un jucător bun, cu apetit ofensiv cu calităţi foarte bune. Mai puţin pregătit fizic pentru că a suferit şi o accidentare în turul campionatului şi în ultima parte a jucat puţin. Mai greu dispus la un efort pentru a recupera mingea, deci este mai multe de fantezie.

Poate rezista cel puţin o repriză…

Da, şi am mai luat în calcul ideea de a avea dubluri pe toate posturile pe aceşti Under-i. Avem 6: Sîrbu cu Sabangeanu la bandă dreaptă, avem Jica fundaş stânga şi Puţaru fundaş central, şi dincolo avem Toma şi Vereş pentru jucători de bandă.

Acest Vereş este un jucător interesant, un jucător care în Liga a 3-a a înscris 8,  goluri.

Şi care a stârnit interesul lui Sepsi.

Da, şi pe care l-am luat cu împrumut de la Sepsi. Eu am o relaţie bună cu Cornel Şfaiţer, mi-a fost preşedinte la Botoşani şi întrebându-l dacă nu are aşa ceva, mi l-a recomandat. A rămas în cantonament cu noi în Antalya şi eu zic că poate fi o soluţie în momentul în care jucăm cu jucător UNDER în bandă.

Să vorbim un pic şi despre meciul de sâmbătă. Aveţi emoţii?

Emoţii am la fiecare joc, adică sunt acele emoţii de joc, pot să spun acum de începere a unui parcurs de 15 jocuri. Este un meci care poate să ne relanseze mental cel puţin cu toate că eu zic că nu într-un singur joc stă un parcurs bun sau un parcurs rău. Drept dovadă şi în începutul de anul trecut am avut trei jocuri fără niciun punct, după care am început să revenim. Dar, este important cum începem pentru că a avut un parcurs bun spre finalul campionatului şi spre finalul anului.

Constant.

Da, constant bun. Şi eu îmi doresc la fel, să existe o continuitate în exprimare dar bineînţeles că şi în rezultate pentru că ne apropiem de tragerea liniei şi atunci adunăm.

Petrolul se caută. Şi în cadrul echipei au avut loc mutări multe şi probabil că nu sunt în cea mai bună situaţie.

Petrolul este o echipă de tradiţie, este o echipă cu aşteptări, o echipă cu suporteri, o echipă care nu are răbdare. Pentru că puţini antrenori au beneficiat de o răbdare, de o continuitate, iar atunci când s-a întâmplat acest lucru au apărut şi anumite rezultate. Vorbesc de perioada asta, mai „contemporană”, să zic că, au mai beneficiat Răzvan Lucescu sau Cosmin Contra de momente în care Petrolul era o echipă de primele locuri, au câştigat Cupa, ulterior… Eu zic că e un club mare care aspiră îndreptăţit să revină în Liga I. Însă, se caută exact cu aţi spus. Se caută şi în acest campionat, au schimbat antrenorul, au schimbat, jucători. E un club care are un buget considerabil. Dar, până la urmă, în momentul în care se intră pe teren…

Toate detaliile astea se uită.

Exact. E drept că bugetul poate să facă o echipă de calitate dar eu, după cum am văzut seria de Liga a 2-a, echipele sunt destul de apropiate valoric. Chiar dacă este o discrepanţă între bugete, mie nu mi s-a părut să fie o diferenţă foarte mare între, să nu ne punem pe noi, să zic Ripensia şi Petrolul.

Ce obiective v-aţi fixat pentru acest miniretur?

Cel puţin prima parte unde avem 3 jocuri, iarăşi 3 jocuri stăm, şi un calup în care avem tot timpul două meciuri în deplasare şi unul acasă. Eu zic că dacă reuşim în aceste 6 meciuri, cum v-am zis sunt împărţite, unul e câştigat, în unul nu se pun punctele, eu aş zice că dacă în aceste 6 meciuri nu o să pierdem mai mult de un meci va fi bine.

Mulţumesc!

 

 

 

Leave a Reply