Stiri

S-a stins din viaţă Laurean Moţăţăianu. Dumnezeu să-i dea odihna cea veşnică!

Familia Dunării Călăraşi şi a fotbalului călărăşean este în doliu. Duminică seară s-a stins din viaţă Laurean Moţăţăianu (70 de ani), fost secretar al clubului dar şi al AJF Călăraşi, după o lungă suferinţă.

Mare iubitor al fotbalului şi un susţinător fervent al culorilor „galben – albastru”, Laurean Moţăţăianu a fost şi un excepţional gazetar, autorul unei lucrări de o valoare excepţională „Nouă decenii de fotbal la malul Borcei”. Editată în 2010, cartea conţine nu mai puţn de 600 de pagini toate dedicate fotbalului şi fotbaliştilor călărăşeni.

„Putem spune că FOTBALUL a apărut odată cu omul şi asemeni miracolului apariţiei omului, FOTBALUL este la rându-i un miracol care cuprinde tot PĂMÂNTUL, din Japonia până în Islanda şi Groenlanda, din Noua Zeelandă şi până în zonele arctice ale Polului Nord. El se transmite, din generaţie în generaţie, dintr-o regiune în alta şi practic, universalitatea lui nu mai poate fi contestată de nimeni. (…). Fotbalul are reguli simple, mirajul mingii atrăgând pe foarte mulţi, de la jucători la spectatori, fiind foarte greu de explicat reacţia şi transformările de personalitate pe care le suferă, pentru un scurt timp, atât jucătorul cât şi spectatorul.”

„Nu trăiesc bucuria muncii împlinite pentru că finalul este apoteotic. Am deplina convingere că această carete nu se termină şi nu trebuie să se termine aici pentru că aşa cum am mai spus-o, noi suntem trecători prin viaţă iar fotbalul este veşnic. Iată de ce fac o pauză şi ţin în interiorul meu un moment de pioasă aducere aminte pentru cei care au intrat în nemurire prin această carte. Sunt într-o lume, poate, mai dreaptă şi mai bună dar meritele lor în „scrierea” istoriei acestui oraş aşezat de Dumnezeu pe malul Dunării sunt inestimabile.”

„Iată de ce spun cu certitudine că o carte despre fotbal nu poate fi terminată niciodată şi nu poţi să nu trăieşti frustrarea peste limitele vieţii dată de bunul Dumnezeu. Eu am deschis o cale. Datoria urmaţilor este să o continue dacă o consideră bună să o modernizeze sau să o  şteargă şi să traseze alt drum”

Sunt cuvinte scrise de regretatul Laurean Moţăţăianu în cartea mai sus – amintită.

Pe 21 decembrie 2010, Laurean Moţăţăianu a primit şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Călăraşi, fiind propus pentru această distincţie de fostul primar, Nicolae Dragu. „

“Sunt onorat ca ma aflu aici in fata dumneavoastra, sunt calarasean de peste 30 de ani, am fost si sunt legat de acest pamant pentru totdeauna. In activitatea mea ca fost ofiter MApN, mi-am adus aportul in foarte multe actiuni desfasurate in acest municipiu, atat inainte de 1989 cat si dupa 1989, si am cautat sa fac cunoscut numele orasului nostru ca sa nu se mai vorbeasca despre Calarasi numai la cotele apelor Dunarii. Am desfasurat activitate si in presa axata pe cronici sportive, in acesti 20 de ani am adunat si selectat materiale, aproape doi ani de zile am lucrat in arhive la Calarasi si la Slobozia si din aceasta activitate a rezultat aceasta carte pe care v-am adus-o astazi si care, zic eu, este o contributie modesta la istoria municipiului nostru. Am fost onorat si chiar surprins atunci cand mi s-au cerut datele pentru a mi se conferi acest titlu, am ajuns in fata dumneavoastra si va rog sa judecati si sa apreciati asa cum credeti de cuviinta, va multumesc.” avea să spună în faţa aleşilor locali Laurean  Moţăţăianu.

De azi înainte nu-l vom mai căuta nici măcar la telefon ci doar în inimile noastre, ale celor care l-am cunoscut, l-am iubit, l-am respectat pentru calităţile sale umane şi profesionale, de altfel singurul loc de unde nu va mai pleca niciodată.

Condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-I dea odihna cea veşnică iar de-acolo de sus să susţină în continuare, cu aceeaşi pasiune, fotbalul călărăşean.

 

Leave a Reply